www.lbnforum.serbianforum.info
Registrujte se brzo i besplatno !!!

Meduza

Ići dole

Meduza

Počalji od Stif taj Uto Apr 19, 2011 5:17 am

Meduza je u grčkoj mitologiji vještica sa zmijama na glavi. Meduzino ime dolazi od riječi μεδομαι, medomai = "planirati", "dosjetiti se", "pronaći", a može značiti i da je ona "čuvarica" ili "zaštitnica".

Opis

Meduza je isprva bila lijepa nimfa sa plavom kosom. Njezina je kosa uzbudila mnoge udvarače. Bila je Atenina svećenica te je u Ateninu hramu prinosila žrtve sa svojim sestrama - Stenom i Eurijalom, Gorgonama. Poslije je pretvorena u ružnu vješticu sa zmijama umjesto kose, sa krilima i pandžama, a lice joj je zvjersko. Svojim je pogledom Meduza okamenjivla. Poslije su ju umjetnici prikazivali lijepom i užasnom. Starogčki oslikavatelji vaza su ju prikazivali čudovišnom.

Preobrazba

Meduza se jednom šetala uz obalu mora, gdje ju je primijetio bog mora Posejdon. Njezina plava kosa ga je uzbudila pa se pretvorio u bika. Meduzi se svidio. Bik se ponovno pretvorio u Posejdona te su zajedno otišli u hram. Tamo su imali spolni odnos. Naišla je Atena i pretvorila Meduzu u vješticu. Postoje još dvije verzije o Meduzinoj preobrazbi. Meduza se hvalila da je ljepša od Atene (Apolodor) pa ju je ljubomorna Atena pretvorila u čudovište. U drugoj verziji, Meduza je rekla da je njezina plava kosa ljepša od Atenine crne, pa se Atena naljutila. Atena je Meduzu i njezine sestre pretvorila u vještice.

Meduzina smrt

Perzej je tražio Gorgone. Letio je pomoću Hermesovih sandala, bio je nevidljiv zbog Hadove kacige, a Atena mu je dala svoj štit. I Atena se htjela riješiti Meduze. Meduzine druge sestre su Greje, a Perzej je došao do njih i uputile su ga do Meduze. Došao je u Meduzinu pećinu i odrubio joj glavu. Gorgone su ga slijedile, ali je pobjegao. Glavom je skamenio Fineja i [div]a Atlanta. Pretvorio ga je u planinu Atlas u Africi, gdje drži nebo. Glavu je dao Ateni, koja je stavila glavu na svoj štit.

Meduzina djeca

Posejdon je oplodio Meduzu u hramu i iz njezinog su vrata rođeni Pegaz i Hrisaor. Crveni koralji su nastali od Meduzine krvi, te zmije u Sahari.
avatar
Stif
Admin

Broj poruka : 817
Lokacija : Prokuplje
Datum upisa : 18.04.2011
Points : 4856
Reputation : 1
Godina : 22

http://lbnforum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu