www.lbnforum.serbianforum.info
Registrujte se brzo i besplatno !!!

PIRAMIDE - ČUDESNO DEJSTVO PIRAMIDA

Ići dole

PIRAMIDE - ČUDESNO DEJSTVO PIRAMIDA

Počalji od Stif taj Uto Apr 19, 2011 5:38 am

Pravi smisao postojanja egipatskih piramida vekovima je velika tajna za naučnike i arheologe. Šta su piramide? Grobnice, svetilišta, plod obesti vladara koji ne slute granice svoje moći, delo vanzemaljaca...

Čovečanstvo fenomen piramida posmatra kroz prizmu egzotike, ponekad čak i zabave. Piramide nisu samo simbol drevnog Egipta, ima ih i u Meksiku i u drugim latinoameričkim zemljama, a nedavno su slične građevine otkrivene i u Kini, pa i na manjim japanskim ostrvima. Legenda o sličnim graditeljskim poduhvatima na Aljasci i Islandu do daljeg će, sudeći po trendovima, ostati pod velom tajne. Mi još pouzdano ne znamo kako je jedna takva građevina sazidana. Još uvek su otvorena pitanja o tome ko je mogao da organizuje takav projekat, odakle su se graditelji snabdevali drvenom građom, kako su tačno polagali sedamdeset tona teške kamene blokove, kako su ih tako dobro uglavljivali jedan uz drugi da se ni list najtanje hartije ne može umetnuti između njih? Pitanja i dalje naviru... Erik fon Daniken je napisao knjige u kojima je nagoveštavao da je to bio suviše veliki podvig za ljude i da im je pomoć verovatno stigla iz svemira.

NEPOZNATA SILA

Tridesetih godina prošlog veka Francuz Antoan Bovi bio je zapanjen otkrićem da male životinje koje su u piramidi uginule od gladi, nisu istrulile. One su jednostavno dehidrilale i tako su mumificirane. Pošto je bio siguran da je reč o delovanju neke nepoznate sile, izgradio je piramidu koja je bila istovetnih proporcija kao i Velika Kaeopsove piramida i otkrio je da tako može da ponovi proces mumifikacije. Potom je ovu metodu koristio za čuvanje voća i povrća. Postoji rašireno mišljenje da najveći doprinos očuvanosti mumificiranih tela daje upravo piramida svojim neobičnim svojstvima a ne razna eterična ulja i druge hemikalije kako se to donedavno verovalo. Kada su pljačkaši ulazili u piramide harajući faraonske grobnice nailazili su na hranu koja je bila toliko očuvana da je bila gotovo jestiva. Prvu pravu primenu moći piramide izvršio je četrdesetih godina prošlog veka čehoslovački radiotehničar Karel Drbal patentiravši oštrač nožića za brijanje u obliku kartonske piramide. Vrhunski stručnjaci za metalurgiju su deset godina ispitivali ovaj fenomen. Oni su otkrili da voda može da umanji snagu čelika do 25%. Otkrili su da istrošeni nožići na svojim ivicama imaju sićušne džepove vlage koji podstiču otupljivanje oštrice. Pošto bi se nožić za brijanje smestio pod piramidu, koja je prethodno ispitana, ovi mikroskopski džepovi vode bi se isušili, a nožić bi zadržao svoju oštrinu. Pretpostavili su da piramida stvara neku vrstu polja koje može da uzrokuje ovu elektromagnetnu dehidrataciju. Karel Drbal među tumačima fenomena piramida ima status ozbiljnog teoretičara. Njemu se pripisuju "velike zasluge" za prihvatanje ideja o energetskim svojstvima piramida. Ovaj Čeh je tvrdio da se jedna od tajni piramida krije u dimenzijama njenih stranica koje generišu energiju, što je eksperimentalno potvrđeno, iako nije jasno kako to čine.

"Samo oni koji hoće da veruju da je to glupost, oni koji neće da znaju, mogu tvrditi da efekta nema", kategoričan je bio Karel Drbal. Dva piramidologa Bil Krel i Keti Gogin iz SAD obavili su brojne eksperimente dobivši izuzetne rezultate. Otkrili su da mogu da poboljšaju ukus hrane smeštajući je pod piramidu. Ovaj postupak je kafu učinio manje gorkom, poboljšao je ukus vina, umanjio kiselost voćnih sokova, poboljšao ukus smrznute hrane... Njihova knjiga ("Vodić u moći piramide" detaljno govori o tome kako se ovo može postići, ali daje i kratak opis njihovih eksperimenata u kojima su povećavali rast biljaka time što su ih smeštali pod piramide. Oni su pokazali da se parče bilo koje vrste mesa može ispeći pod dejstvom idealno napravljene metalne piramide. Pod istom takvom piramidom može se obariti i povrće. U ovoj knjizi može se pronaći podatak da se uz pomoć dejstva piramida efikasno leče skoro sve poznate kožne bolesti. Odgajivači biljaka iz Engleske dokazali su da su biljke koje su bile smeštene pod piramidu dvostruko brže rasle. U Americi postoje škole, stovarišta i rekreacioni centri u obliku piramide. Poznati lekar Johan Svenson smatrao je da bi sve bolnice trebalo graditi u obliku piramida. U takvim bolnicama bi, po njegovom mišljenju, pacijenti mnogo brže ozdravljali. Njegov projekat o gradnji takve bolnice u Stokholmu čeka dozvolu nadležnih vlasti.

Polovinom prošlog veka naučnici su utvrdili da voda koja se nekoliko dana drži pod svodom piramide potpomaže rast biljaka i deluje antiseptično, da se mleko u piramidi ne kvari, već se pretvara u jogurt koji se može konzumirati, da vino držano u piramidama ima bolji ukus... Voda koja se stavlja pod piramidu gubi ukus hlora, a mnogi istraživači tvrde da ona ima i lekovita svojstva. Poznat je eksperiment sa jednom devetogodišnjom devojčicom koju su na više mesta po telu izujedali komarci. Njoj je protrljana jedna oteklina vodom iz slavine a druga vodom iz piramide. Devojčica je odmah izjavila da je voda iz piramide zaustavila svrab. Ispitivanje je ponovljeno tako da devojčica nije mogla da vidi koja je voda korišćena. Opet je voda iz piramide pomogla, dok obična voda nije imala nikakvog dejstva.

Nažalost, kao i na mnoga druga uzbudljiva "nova" otkrića, i na ovo se lepe nitkovi i nepošteni biznismeni koji ova otkrića dovode na loš glas. Oni tvrde da poseduju aparate koji mere energiju piramide iako u stvari to još nije moguće. Pretpostavlja se da su u tim ispitivanjima najdalje otišli Rusi koji su odavno formirali Odeljenje za ispitivanje piramida na Petrogradskom univerzitetu.

UTICAJ NA LJUDE

Piramide ne deluju samo na biljke i životinje već i na ljude. Ukoliko se osobama nad glavu spušta otvorena piramida to će, kako pokazuje složena oprema, uticati na njih. U svojim eksperimentima Kerel i Goginov ispitivali su osobe koje su se bavile meditacijom i koje su bile povezane sa aparatom za elektroencefalografiju (EEG) koji je merio različite moždane talase. Beležena je osnovna aktivnost moždanih talasa, a ispitanicima su bile vezane oči. Tada bi im se bez njihovog znanja nad glavu spuštala piramida. Posle otprilike trideset do četrdeset sekundi uvećala bi se frekvencija alfa i teta talasa u mozgu, a njihova amplituda bi bila dvostruko veća nego što je to normalno. Nisu bile u pitanju samo izuzetne promene na EEG-u već su ispitanici primećivali subjektivne promene kada bi bili pod piramidom. Najčešće prijavljene pojave bile su osećaj gubitka težine, toplina, mirnoća, opuštenost, vizije, poremećaji u opažanju protoka vremena. Druga ispitivanja pokazala su da je ljudima koji spavaju s piramidom nad glavom potrebno manje časova sna i da se bude neobično osveženi. Zabeležen je slučaj bolesnika koji je patio od teškog oblika depresije i koji je posle dva meseca "tretmana" pod piramidom potpuno ozdravio. Istraživanja pokazuju da se dejstvom energije iz piramida može uticati na naše mentalno stanje i na taj način u potpunosti lečiti tzv. psihosomatske bolesti. Vršena su ispitivanja koja pokazuju da piramide mogu uticati na one bolesne organe iznad kojih se na određeni način u toku strogo zadatog vremena postavljaju specijalno napravljene piramide. Najmanja greška u konstrukciji takve piramide može je učiniti neupotrebljivom.

Dokazano je da piramide usporavaju proces starenja što se objašnjava specifičnim delovanjem efekata piramide na sve ćelije organizma. Otkriveno je da su ćelije kože sa egipatskih mumija stare 3.000 godina još uvek sposobne da ožive.

Za sada niko pouzdano ne zna kako piramida deluje ali je verovatno da ona svojim posobenim oblikom skuplja i sažima određene elektromagnetne talase. Ona ima moć da sažima energiju koja dolazi iz kosmosa, i da je preobrazi u oblike čija dejstva mi još ne razumemo u potpunosti.
avatar
Stif
Admin

Broj poruka : 817
Lokacija : Prokuplje
Datum upisa : 18.04.2011
Points : 4856
Reputation : 1
Godina : 22

http://lbnforum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: PIRAMIDE - ČUDESNO DEJSTVO PIRAMIDA

Počalji od Stif taj Uto Apr 19, 2011 5:38 am

Bosanska piramida Prije 12 500 godina veći dio Evrope je bio pod debelim ledenim naslagama. Međutim, južni evropski obod, od Baskije, preko Španjolske, Italije, Hrvatske, Bosne, pa sve do Turske i zakavkaskih oblasti je bujao ljudskim kulturama.
Razvijene civilizacije Pacifika, Atlantika i Sredozemlja ostavljale su jakog traga na arhitekturu, socijalnu organizaciju i spiritualni život južnih Evropljana. A za njih su prostori današnje Bosne i Hercegovine i Jadranskog bazena bili posebno važni kao energetski vrlo potentni.
Nekoliko stotina kilometara radijusa, od Save do Jadrana, smatrani su za najprivlačnije u tadašnjoj Evropi. Višemilenijsko prisustvo Ilira i naroda Baskijsko-zakavkaske grupe ostavilo je iza sebe genijalnost oličenu u piramidama, monumentalnim kamenim gradovima i kompleksnim energetskim sistemima.
Svemirska kataklizma od prije 12 000 godina i otapanje leda u Evropi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlačenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i rastinja.

Sada imamo rijetku priliku da dodirnemo tragove naših davnih predaka. Od nekoliko dostupnih sličica moći ćemo naslutiti kako je izgledao mozaik.
Mozaik koji čini Bosnu i Hercegovinu svjetskim arheološkim draguljem.
avatar
Stif
Admin

Broj poruka : 817
Lokacija : Prokuplje
Datum upisa : 18.04.2011
Points : 4856
Reputation : 1
Godina : 22

http://lbnforum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: PIRAMIDE - ČUDESNO DEJSTVO PIRAMIDA

Počalji od Stif taj Uto Apr 19, 2011 5:39 am

VISOKO - Upravo je završena druga faza arheološkog iskopavanja ispod brda Visočica kod Visokog, a prema riječima prof. dr. Semira Osmanagića dobiveni rezultati uvjerljivo potvrđuju postavljenu hipotezu o postojanju prve piramide u Europi kolosalnih razmjera. Kako je u saopćenju za pres naveo prof. dr. Osmanagić, satelitske fotografije, aerijalne snimke i geodetske karte dokazuju da je brdo Visočica pravilnog geometrijskog oblika. Taj oblik je piramida koja se sastoji od četiri strane jednake površine. Te strane se poklapaju sa stranama svijeta.

Prva sondažna bušenja u augustu su potvrdila prisustvo desetak anomalija koje dokazuju da brdo nije prirodna formacija već kamena struktura nastala radom ljudskih ruku.

1. Prilazni monumentalni plato piramidi je u potpunosti popločan u dužini od 420 metara. Za to su korištene kamene ploče pješčara, prirodnog arhitektonskog građevinskog materijala, koje su odrezane na debljinu od 10-12 cm. Površina im je uglačana. Budući da su odsječene, polirane te prenesene na ovu lokaciju nema nikakve sumnje da su plod djelovanja ljudskih ruku.

2. Zidovi piramide su građeni od kamenih blokova breče koja je prirodni građevinski materijal. Ti blokovi su odsječeni u megalite različitih dimenzija što je karakteristično za gradnju piramida. Dužina im, prema onome što je pokazao jedan od sondažnih bunara, iznosi između jednog i tri metra.

Veza između njih je jasno vidljiva i može se zaključiti da nije korišten nikakav vezivni materijal što je karakteristika ogromne većine piramida u svijetu. Zbog hiljadogodišnjeg protoka vremena i plitkog sloja humusa, megaliti su uglavnom izgubili pravilan geometrijski oblik. Budući da je breća kao materijal porozna, voda je ulazila u nju, zimi se smrzavala i dolazilo bi do pucanja materijala. Međutim, otkopani blokovi jasno pokazuju da su obrađeni ljudskom rukom i tu preneseni.

3. Svaki novi red kamenih megalita je pomican kako se ide prema vrhu i na taj nacin je stvarana kosina piramide. Dizajn piramide je gotovo identičan dizajnu stepenastih meksičkih piramida (Teotihuacan). U slučaju Bosanske piramide Sunca, u dizajnu se primjećuje smjenjivanje terase, kosine, zatim ponovno terase koje su na primjeru sondažnog bunara široke dva metra.

4. Na jednom sondažnom bunaru je potvrđeno prisustvo odrezanih kamenih blokova pješčara sa visokim procentom željeza. Ti blokovi na svojoj površini pokazuju ornamentalne krugove i pretpostavka je da su korišteni u ukrasne svrhe (svodovi, podovi prostorija, ornamentalni dijelovi vanjskih zidova). U blizini ovog sondažnog bunara postojale je magnetna interferencija tako da se, na primjer, nije mogao slusati tranzistor.

5. Od ranije smo ustanovili da je na zidovima piramide prisutan sloj laporovitog krečnjaka u megalitnom bloku izgrađenom od breče. Pošto je riječ o materijalima koji nastaju u dva geološka doba nemoguće je ovakvo njihovo prirodno pojavljivanje.


6. Evidentirana je i ispitana tvrdnja stanovnika da ispod piramide, u raznim pravcima, vode podzemni tuneli. Projektni tim je ušao u jedan od tunela na lokaciji Ravne, tri kilometra daleko od Visočice. Ustanovljeno je da je originalna visina tunela bila 2,5 metra i da su svodovi obrađivani ljudskom rukom, a ne prirodnim djelovanjem. Pojedine sekcije tunela su danas, zbog urušavanja, visine od pola metra do dva i po metra.

Nakon pređenih 220 metara zaključeno je postojanje četiri raskrsnice pod pravilnim uglovima od 45 stepeni. Posljednja raskrsnica je imala tri prolaza, od kojih je jedan bio zatrpan. Tunel koji vodi na lijevu stranu, prema tvrdnjama onih koji su išli do kraja, vodi ka podzemnom jezeru. Onaj koji vodi na desnu stranu ide čitavom dužinom do piramide i ima izlaz blizu vrha. Sve ovo ukazuje da je postojao podzemni kompleks tunela sto se u potpunosti slaže sa sličnim kompleksima ispod piramida u Egiptu, Meksiku i Peruu.

7. U završnoj fazi iskopavanja susreli smo se sa nekoliko otpora. Predzadnji dan se, na jednu od parcela uknjižio novi vlasnik koji je tražio zaustavljanje radova jer će "odsada on nastaviti iskopavanja". Mada su za naša istraživanja postojale uredne dozvole sa tri nivoa (Općina, Kanton, Federacija) tom je zahtjevu udovoljeno. Inače, isti vlasnik je prije dva mjeseca, u neznanju, potpuno devastirao tridesetak metara prilaznog monumentalnog platoa upotrebom bagera. Podignute su kamene ploče sa svog originalnog mjesta i slomljene što je tragično. Logično bi bilo očekivati da se, nakon ovoga, ovaj kompleks proglasi od državnog interesa.

8. U novinama se pojavila izjava lokalnog arheologa koja tvrdi da "ovdje nema piramida, da je ovaj teren arheološki ispitan i da je ova medijska pažnja usmjerena na mešetarenje i bolju prodaju knjiga." U komentaru mogu samo uputiti dotičnu gospođu na naučno fundirane dokaze koje pominjem u gornjem tekstu.

9. Slijedeća faza ispitivanja očekuje se u aprilu 2006. godine. Pristupit će se kompletnom čišćenju terena od grmova i drugog rastinja te pažljivo otvaranje šest širokih sekcija sa svih strana kako bi piramidalni karakter megalitskih blokova bio vidljiv i svakom laiku. Kao poseban projekat pokrenuće se mapiranje podzemnog kompleksa tunela u saradnji sa speleolozima i geolozima. Takođe će se detaljno ispitati navodi stanovnika o postojanju stepenica i prolaza u podnožju piramide.

Na kraju se saopćenja prof. dr. Osmanagić zahvalio svima onima koji svojom podrškom i entuzijazmom iz čitavog svijeta žele da se ovaj projekat ne zaustavlja, jer će, kako je najavio, najznačajniji povijesni monument u Europi ubrzo ugledati svijetlo dana.

Satelitska topografija i snimci Bosanske piramide sunca

Sa zadovoljstvom Vam objavljujemo saopštenje za štampu koje u potpunosti potvrđuje da je “brdo Visočica” kod Visokog (BiH) ustvari jedna kolosalna građevina – piramida, impozantnih dimenzija
Uskoro treba da zvanično započne sa radom Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, sa sjedištem u Sarajevu, čiji je cilj otkrivanje i zaštita Kompleksa Piramide, u Visokom (Bosna i Hercegovina), ali i promocija i zaštita naše domovine kao unikatni arheološki dragulj.
Ovaj projekat ima ogromnu važnost za našu zemlju (kao reprezentativni čin u svijetu), ali i za nauku uopšte. U tom smislu bit će organizovano prikupljanje donacija i okupljanje zainteresovanih, da svojim znanjem, sposobnostima, entuzijazmom… učestvuju u ovom Projektu neprocjenjive historijske i kulturne vrijednosti (za Bosnu, Evropu…) i revolucije u svijetu nauke.
Novčana sredstva i aktivnosti su neophodna za daljnja otkopavanja i istraživanja jer je ovo ne vladina organizacija i zasad, bez svojih izvora finansiranja.
Ovaj događaj, kojeg će prenjeti mnoge svjetske medijske kuće, je od izuztnog značaja za našu zemlju u kulturnom, naučnom, privrednom i promotivnom obliku, i stvarni razlog da postanemo svjesni ogromne vrijednosti naše države Bosne i Hercegovine, i ponosa što joj pripadamo.

Ovo je povod da vas pozovemo da učestvujete u promociji naše domovine i ovog Projekta vezanog za navedenu Fondaciju.

Aid Kurtović,
član Savjeta naučno-istrazivačke Fondacije
“Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”


Analiza dr. Amera Smailbegovića, doktor geofizičkih nauka


Dodatni dokazi hipotezi da su brda Visočica i Plješevica kod Visokog kolosalne kamene strukture


Dr. Amer Smailbegović, doktor geofizičkih nauka i Sean Anklam, vodeći naučnici za daljinsko osmatranje u korporaciji Spectir u Nevadi (SAD), analizirali su satelitske i radarske snimke uzvišenja Visočica i Plješevica kod Visokog, za koje postoji sve više naučnih dokaza da predstavljaju prve evropske piramide. Korišteno je više satelitskih izvora visoke razlučivosti (NASA LANDSAT-7, Radarsat, Hyperion, Radarsko-Topografski podaci sa Space Shuttle misije SRTM i Orbview/IKONOS/Quickbird, komercijalnih satelitskih sistema). Na osnovu ovih podataka, koji su često nedostupni široj javnosti (zbog troška i zahtjevne kompjuterske obrade), zaključci su ohrabrujući.
“Čak i samo letimičan pogled na prikupljene podatke, ali i neke od prvih analiza koje smo uradili, već daju upečatljiv dojam da se radi o piramidama ili nekoj drugoj vještačkoj strukturi, vrlo pravilnih crta i kolosalnih razmjera”, zaključio je dr. Smailbegović.
Njihova kompanija Spectir ima elitnu klijentelu kao što su svemirska agencija NASA, razne agencije Američke vlade, Geološki Zavod Sjedinjenih Država (USGS), Federalna Agencija za zaštitu okoliša (EPA), kao i mnoge privatne institucije i univerziteti. U njihovu ekspertizu spadaju obrade satelitskih i zračnih podataka sa najmodernijih senzorskih kamera, tematske karte, te trodimenzionalne projekcije terena i objekata raðene u visokom detalju.
“Nasa lična impresija je da nema dvojbe da se oko Visočice nalazi neki vid antropogene strukture enormnih dimenzija, nastale kao proizvod djelovanja ljudske ruke. Strane uzvišenja”, prema istrazivačima dr. Smailbegoviću i Anklamu, “nisu prirodne, jer su vrlo pravilne, a iz iskustva znamo da priroda rijetko kada poštuje geometrijske teoreme i prave linije. Uz Visočicu (“piramida Sunca”) i Plješevicu (“piramida Mjeseca”) uočili smo i druga interesantna mjesta koja je teško zapaziti sa zemlje, meðutim sa satelitskih snimaka “bodu” oči.”
“Pronašli smo i treću sličnu anomaliju, jugoistočno, odnosno južno od Visočice i Plješevice koja možda predstavlja treću piramidu, a formira jednakostraničan trokut za Visočicom i Plješevicom. Sve tri strukture imaju jasno oblikovane strane i zaravnjene platoe na vrhu”, tvrdi bosansko-američki tim naučnika.
Trenutno, dr. Amer Smailbegović, Sean Anklam i stručni tim u kompaniji SpecTIR, na volonterskoj bazi, rade na sklapanju svih raspoloživih podataka u trodimenzionalnu kompjutersku mrežu i geografsku bazu podataka (GIS). Takođe, u bliskoj budućnosti, vrhunskim satelitskim i geofizičkim metodama planirana je i analiza podzemnog kompleksa tunela koji, prema tvrdnjama vodećeg istraživača Projekta Semira Osmanagića, povezuje sve piramide i ceremonijalne objekte u Visočkoj kotlini.
Dr. Smailbegović je samo jedan od Bosanskih naučnika koji svojim entuzijazmom i ekspertizom doprinosi otkrivanju pune istine o najznačajnijem arheološkom spomeniku Evrope. Primjena najsavremenijih naučnih metoda biće putokaz u nastavku geološko-arheoloških istraživanja na Visočici koja će početi u aprilu 2006. godine.


Dodatne Informacije


Analizirali smo sljedece izvore podataka:

Topografske karte 1:50,000 iz javnog domena koje su pripremljene za mirovne operacije u Bosni i Hercegovini i orto-rektificirane zracne snimke razlucivosti 0.8m koji su snimani 1995, 1999, 2001, 2003 i inkorporirani u finalnu terensku bazu sa nivoom preciznoscti do +/- 1m. Ovi podaci su iz javnog domena i dostupni istrazivackim institucijama.RADARSAT je satelitski sistem Kanadske produkcije i radi u C-talasnoj duzini radarskog spektruma ( 5.6cm talasna duzina) i razlucivosti od 8 – 30m na zemlji sa obzirom na duzinu promatranja terena. Radarski talasi se odbijaju od povrsine zemlje i daju dosta precizne topografske informacije o terenu ispod.


HYPERION je americki (NASA) hiperspektralni satelitski sistem, sto znaci da simultano snima teren u 220 raznih talasnih duzina (450nm – 2450nm) – od vidljivog dijela elektromagnetnog spektruma do infracrvenog. Na osnovu ovih informacija moguce je napraviti tematske karte kako odredjeni materijali na povrsini zemlje odbijaju suncevu energiju. Na osnovu odbijene energije moguce je napraviti razliku izmedju minerala, umjetnih objekata, razlicitih vrsta vegetacije i sl.


Dr. Amer Smailbegović ( 30 ) porijeklom je iz Zenice. U Americi je od 1991. Trenutno živi u Renou, država Nevada. Obranio je doktorat iz geofizike na Univerzitetu u Nevadi (2002) . Zaposlen je u kompaniji SpecTir kao naucnik za geofiziku i daljinsko osmatranje. Radio je za NASA-u u Johnson Space Centeru u odjelu za mikrogravitaciju i zračne testove na avionu KC-135, analizi podataka sa Clementine - satelitske misije na Mjesec, a istodobno je i bivši pilot ratnog zrakoplovstva. Dr. Smailbegović bavi se aktivnim istraživanjem u primjeni daljinskog osmatranja u pronalaženju zaostalih mina, aplikacije geofizičkih metoda u pronalaženju mineralnih resursa i arheoloskih lokaliteta.
Sean Anklam (24) je Amerikanac, ali odnedavno i entuzijasta za Bosanske Piramide. Zaposlen je u kompaniji SpecTIR kao naucnik za Specijalne Projekte i Geo-matematiku. Svoje znanje i struku je stekao nakon 6 godina provedenih u Marincima, u zabitim krajevima svijeta gdje je radio kao topograf, kartograf, strucnjak za geofiziku i spektroskopiju . Trenutno se bavi istrazivanjem na polju geografskih baza podataka i pronalazenja novih matematickih teorema za analizu geofizickih podataka.

LANDAT-ETM i ASTER su americki (NASA) sateliti namjenjeni za geoloska osmatranja, sateliti simultano snimaju teren u par talasnih duzina u vidljivom, infracrvenom i termalnom dijelu elektromagnetnog spektruma. Razlucivost na zemlji je od 15 – 60m u zavisnosti od talasne duzine osmatranja.

Orbview/IKONOS/Quickbird su komercijalni osmatracki sateliti, visoke razlucivosti, ali samo u dijelu vidljivog spektruma. Ovi sateliti se koriste kada su potrebni detalji.


SHUTTLE RADAR TOPOGRAPHY MISSION (SRTM) – je NASA-in project gdje se koristio Space Shuttle kao platforma za radarsku interferometriju (radarsko slikanje terena iz dva razlicita ugla) kako bi se dobila topografska informacija terena velike razlucivosti. Ovakvi podaci su neophodni za stvaranje digitalne, trodimenzionalne mreze. Razlucivost ovih podataka je od 2 – 10m (u zavisnosti od namjene). Analizirani podaci sa topografsku mrezu nad Visocicom su razlucivosti od 5m.


Izvod iz analize (strucni izvjestaj ce biti pripremljen kad su svi podaci detaljno analizirani):

Koristeci digitalnu topografsku mrezu i orto-rektificiranu zracnu sliku, gdje svaki slikovni element (piksel) sadrzi geografske koordinate i nadmorsku visinu, napravljena je bazna podloga terena, na koju se lako dodaju dodatne informacije sa satelitskih sistema. Na ovu postojecu trodimenzionalnu mrezu, prvo smo dodali satelitske snimke razlucivosti od 30m i smanjili utjecaj vegetacijskog pokrivaca (digitalno smo oduzeli sve sto je i nalik vegetaciji) sto nam je dalo dobar pregled lokalne topografije, bez “omeksavajuceg” utjecaja koju vegetacija cini nad terenom. Na ovu mrezu smo dodali radarske podatke razlucivosti 10m. Radarski zrak 5.6cm talasne duzine u stanju je probiti odredjeni nivo povrsine (barem par centimetara) u suhim vremenskim uslovima.
Radarski satelitski podaci prikupljeni nad Bosnom i Hercegovinom podudarali su se sa izrazito suhim Augustom i Septembrom 2003, tako da su radarski podaci bili detaljniji nego sto je ocekivano. Analiza radarskih podataka pokazala je dvije izrazito ravne i trouglaste povrsine nad sjevernom i istocnom stranom Visocice, te zapadnom i juznom stranom Pljesevice. Uocili smo i trecu slicnu anomaliju, jugoistocno, odnosno juzno od Visocice i Pljesevice koja mozda predstavlja trecu piramidu, a formira jednostranican trokut za Visocicom i Pljesevicom. Sve tri strukture imaju jasno oblikovane strane i zaravnjene platoe na vrhu.
Kolor satelitska fotografija razlucivosti 1m je registrovana sa baznom podlogom i predstavljena u trodimenzionalnom formatu sa razlicitim kutovima plasticne iluminacije (“umjetno osvjetljenje”). Ovom tehnikom je moguce “osvijetliti” dijelove koji se prirodno nalaze u sjeni ili je pogled blokiran nekim drugim vecim objektom (npr. obliznjim brdom ili planinom). Osmatranjem iz raznih uglova jasno je primjetno da Visocica i Pljesevica predstavljaju izolirane strukture, a slicno se moze primjetiti i za trecu, zasad neimenovanu strukturu juzno od prethodne dvije. Za razliku od prirodnih brda, Visocica i Pljesevica su odjeljene od okolnog krajolika i imaju tacno orjenitrane strane koje se podudaraju sa stranama svijeta. Juzni i zapadni dio Visocice izgledaju kao da su pretrpjeli znatniji vid erozije, a prisustvo i moguca seizmicka aktivnost vjerovatnog geoloskog rasjeda neposredno na jugoistoku Visocice je mozda pridonjelo razaranju juzne i zapadne zone. Strane Pljesevice su daleko vise oblikovane erozijom, ali imaju uocljiviji “piramidalni” oblik kada su promatrane iz raznih kutova.
Dalja analiza hiperspektralnih satelitskih podataka ce utvrditi tacni sustav materijala prisutnog na povrsini, a dalja obrada radarskih podataka sa drugim raspolozivim geofizickim podacima trebala bi da rasvjetli uocene anomalije na sjeveru Visocice i zapadu Pljesevice koje sugeriraju prisustvo tunelskih sustava. Uocene anomalije su linearne strukture prisutne na radarskim podacima, ali ne i na satelitskim snimcima iz “vidljivog” dijela spektruma. Trenutni postulat je da su radarski zraci “probili” jedan dio suhe povrsine te da su uocljive podzemne strukture
avatar
Stif
Admin

Broj poruka : 817
Lokacija : Prokuplje
Datum upisa : 18.04.2011
Points : 4856
Reputation : 1
Godina : 22

http://lbnforum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: PIRAMIDE - ČUDESNO DEJSTVO PIRAMIDA

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu