www.lbnforum.serbianforum.info
Registrujte se brzo i besplatno !!!

Đurđevdan

Ići dole

Đurđevdan

Počalji od Stif taj Uto Apr 19, 2011 5:14 amSrpska pravoslavna crkva i vernici slave Đurđevdan, jednu od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika koji su poginuli za hrišćansku veru, obeležen je crvenim slovom u kalendaru SPC kao zavetni dan i kao nepokretan praznik slavi se svake godine istog datuma.

Sveti Đorđe (275-303) je istorijska ličnost i živeo je u vreme cara Dioklecijana (284-305), velikog progonitelja pristalica, tada nepriznate, hrisćanske vere.

"Ovaj slavni i pobedonosni svetitelj, rođen u Kapadokiji kao sin bogatih i blagočestivih roditelja, odbio je poslušnost caru Dioklecijanu", zapisano je u "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.

Prema predanju, i njegov otac je postradao kao hrišcanin i on je uz majku odrastao u Palestini. Već u dvadesetoj godini dospeo je do čina tribuna u sluzbi cara Dioklecijana, koji je u to vreme započeo veliki progon hrišćana.

Mladi tribun je odvažno stupio pred cara i rekao mu da je hrišćanin, čime je započelo njegovo stradanje za veru, tamnica, okovi i sva druga strašna mučenja koja nisu promenila njegova ubeđenja.

Predanje kaže da je pogubljen 303. godine, ali da "to nije kraj njegovim javljanjima i čudima".

Pod njegovim uticajem "mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva zena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin".
Car je osudio na smrt odsecanjem glave i Đorđa i svoju ženu Aleksandru, koja je izdahnula na stratištu pre pogubljenja.

Lik svetog Đorđa je čest motiv srpskih srednjovekovnih ikona i fresaka, a način na koji se predstavlja govori o njegovom značaju za hrišćanstvo.
U pravoslavnim hramovima i manastirima on je u redu sa svetim ratnicima koji su se borili za hrišćanstvo, a koje predvodi sveti arhangel Mihajlo, kao simbol sila dobra i čistote novozavetne vere.

Svetitelj se često prikazuje u odeždi ratnika, sa mačem i krstastim kopljem koji je simbol hrišćanstva, a nekad i u dvorskoj odeždi. Na ikonama se slika na belom konju, kako sa krstastim kopljem ubija aždaju, prema nekim tumačenjima, neman paganstva.

Devojka sa carskom krunom, u pozadini kompozicije koju spasava, predstavlja hrišćansku veru, za koju se bori sveti Đorđe.

Đurđevdan je slava Manastira Đurđevi stupovi u Rasu, čija je obnova u toku. Bratstvo tog manastira iz 12. veka, prve zadužbine Stefana Nemanje, okupiće i ove godine veliki broj vernika i priložnika, koji na različite načine pomažu obnovu do nedavno zapustele pravoslavne svetinje.
Izvor Studio B

Svima koji slave, zelim sve najbolje.
avatar
Stif
Admin

Broj poruka : 817
Lokacija : Prokuplje
Datum upisa : 18.04.2011
Points : 4856
Reputation : 1
Godina : 22

http://lbnforum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu